2021.04.20.
Breaking News

Húsvéti receptek között a töltött tojás és töltött csirkecomb

husveti receptek

A húsvéti népszokások világszerte különböznek, ahogyan az ünnepkörhöz tartozó étkezési szokások is csak részben hasonlítanak. Az ünnepi menü alapja a legtöbb országban általában a tojás, a hús és a sütemények egyes fajtái. Hazánkban a húsvéti receptek között a tojás legfőképpen a töltött tojás formájában kerül az asztalra, azonban a néphagyomány szerint a tojást többnyire a locsolkodók szokták kapni. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk el, hogy valójában a hímes tojás is töltött tojásként végzi. A töltött tojásnak is többféle elkészítési módja van, ahány ház annyi szokás elve alapján készítik. A hagyományos töltött tojáshoz szükséges néhány keményre főzött tojás, újhagyma, magos mustár, só, bors, pár szelet bacon és petrezselyemzöld. A tojásokat félbe vágjuk, a sárgáját igyekszünk úgy különválasztani, hogy a fehérje ne sérüljön, majd a többi alapanyaggal összekeverve egy masszát készítünk, és végül a baconos masszát visszakanalazzuk a fehérjébe.

A töltött tojásokat általában majonéz ágyon tálalják, de sok esetben a húsvéti főtt sonka mellé is szokták tálalni. A hagyományos húsvéti receptek között ott szerepel a töltött csirkecomb is, amelyet a magyar konyha báránycombbal is szokott helyettesíteni. Akár csirkecomb, akár báránycomb a töltelékhez szükséges alapanyag ugyanaz. Tojás, füstöltsonka, rozskenyér, szalonna, vöröshagyma, medvehagyma, só, bors, ételízesítő összességéből készül a töltelék, amelyet a combon fellazított bőr alá töltjük. Ez a két recept a húsvéti receptek között az első helyen szerepel, és szinte minden ünnepi asztalon fellelhető.